Kako suzbiti sirak kod kukuruza

Koliko je stetan svedoci zahtevi nekih prakticara da se ovaj korov proglasi za elementarnu nepogodu. Sirak je vec godinama medju nejzacajnijim korovskim biljaka u okopavinama, vocnjacima, vinogradima, pa i na travnjacima, luceristima i parlozima. Najopasniji je u kukuruzu, jer ima slicnu biologiju, a tesko se suzbija.

Korov unistiti za 24 dana
„Motivel“ je tanslokacioni herbicid nove generacije. Na trzistu se nalazi u obliku koncentrovane suspenzije, sto je znacajno, jer sadrzi potrebnu dozu okvasivaca, neophodnu za bolju prijananje i lepljenje preparata za sirak.
Moze se primeniti sam ili u kobinaciji sa drugim herbicidima. Vreme primene i dozu odredjuju korovske vrste, vremenske prilike i herbicid-partner. „Motivel“ suzbija veliki broj jednogodisnjih i visegodisnjih travnih i sirokolisnih korova u kukuruzu. Najveca prednost u odnosu na druge preparate je u tome sto unistava divlji sirak, a nije fitotoksican za kukuruz. Doza od 0,6 l „motivela“ po ha, efikasno unistava sav sirak iznikao iz semena koji ima do pet listova.
kuruzPreporucuje se jednokratno prskanje sa 1-1,25 l/ha u vreme kada kukuruz ima 3-7 listova. Tada obicno iznikne vecina biljaka a rizomski sirak dostigne do 25 cm. Ako se ovo i ne poklopi, „motivel“ se moze primeniti dva puta, takozvanom split metodom. Za ovo prskanje koristi se 0,6 l/ha.
Korov usvaja „motivel“ tri do cetiri sata nakon prskanja. Posto u korovima sprecava sintezu fermenata, cim ga usvoje, biljke prestanu da rastu. Bitno je da ga podjednako usvajaju i koren i list i da su oprskani korovi, u zavisnosti od vrste, potpuno unisteni 24 dana nakon prskanja. Oprskani travni korovi prvo pocrvene, zatim pozute i suse se, dok sirokolisni jos kratko razvijaju u sirinu, zadeblja im se svi vegetativni delovi i na kraju pozute i osuse se. Za uspesno delovanje preparata potrebno je toplo vreme i dovoljno vlage u zemljistu.
Nasuprot korovima kukuruz nije osetljiv na motivel. Od 20 sati nakon prskanja razlozi aktivnu materiju, koja preko lista ili korena dospeva u biljku. „Motivel“ se uspesno moze kombinovati sa vecinom herbicida za zastitu kukuruza, tako da cele vegetacije njiva moze biti ne samo bez divljeg sirka, vec i bez svih drugih jednogodisnjih i visegodisnjih, uskolisnih i sirokolisnih korova.

This entry was posted in Bolesti ratarskih kultura, Herbicidi and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>